Historia
Wpisany przez Administrator
wtorek, 29 czerwca 2010 15:18

Na wiosnę 2004 roku w Środowiskowym Domu Samopomocy w Woli został założony zespół integracyjny Folkowianie. Początkowo śpiewała w nim garstka osób składających się z podopiecznych a repertuar składał się z przyśpiewek biesiadnych jak i piosenek m.in. Czesława Niemena. Inauguracyjny występ miał miejsce na „Słonecznym Tygodniu” gdzie zespół zajął I miejsce i miał zaszczyt zaśpiewać w Sali lustrzanej pszczyńskiego Zamku. Na tę okazję uszyliśmy kwiaciaste spódnice. Później powstał pomysł przekształcenia zespołu w zespół folklorystyczny. Miejscowe kobiety podarowały nam swoje stroje, które składały się z kiecki, jakli, fartucha i chusty. Nasze dziewczyny wyglądają w tych strojach przepięknie. Postanowiliśmy szerzyć folklor „Ziemi Pszczyńskiej”, którego wspaniałe pieśni pozwoliły nam zdobyć  w 2005r. Grand Prix „Słonecznego Tygodnia”. Niesamowitym sukcesem był wyjazd do Krakowa na 41 Studencki Festiwal Piosenki, gdzie wystąpiliśmy w ramach projektu „Niebieskie Marzenia”, w którym Folkowianie brali udział w warsztatach wokalnych, którym przewodził pan Zbigniew Łapiński wraz z zespołem „Czerwony Tulipan”. Na jesień  2005r. połączyliśmy swoje siły z Środowiskowym Domem Samopomocy w Pszczynie. Od tamtego momentu zespół zaczął wybijać się na wyżyny. Zaczęliśmy od paradowania pod Wawelem a skończyliśmy na Podgórnej w Łodzi.  Uszyliśmy nowe kiecki, zakupiliśmy nowe buty,  stworzyliśmy kapele, do której w skład wchodzą : bębniarz, kontrabasista i akordeonista. Repertuar obszerny i bogaty w pieśniczki z terenu pszczyńskiego wystarczyłby na ponad godzinny występ. Obecnie nasz rok terapeutyczny można porównać do trasy koncertowej. Na swoim koncie mamy bardzo dużo nagród i dyplomów ale najważniejsza jest przychylność i akceptacja społeczeństwa.